Задайте вашият въпрос чрез формата по-долу:

07.04.2013 г.

Въпрос: Здравейте, въпросът ми е относно катастрофа в която участниците са двама, виновното лице е с употреба на алкохол 2,25 а жертвата е със средна телесна повреда /начупени крайници,черепна травма със загуба на зрението и т.н. В хода на наказателното дело,виновника се признава за виновен и влиза в споразумение... В решението на съда, на последно място е записано,че пострадалия има право да води дело за не имуществени вреди. Въпросът ми е какво се случва с имуществените вреди,защото пострадалия освен всичките телесни повреди трябва да изхвърли автомобила на сметището,тъй като не става за нищо, застрахователите поемат ли щетите по автомобила след като има употреба на алкохол от виновника?

08.04.2013 г.

Отговор: Здравейте, застрахователя категорично ще изплати всички материални щети по автомобила.Просто след като виновния водач е употребил алкохол после има право да заведе регресен иск срещу него.

 

 

13.02.2013 г.

Въпрос: Добър ден, Имам следния въпрос. Управлявах МПС при хлъзгав път игубих контрол и направих ПТП всичко мина нормално КАТ гражданската изплати вредите на другия водач но с мен се возеха мой приятели единият с ударена брадичка а другия с натъртвания от колана сега искат да предевяват иск 'да изкарали някой лев по тяхни думи' нестига че се спасихме на косъм. Искам да попитам мога ли да ме обвинят с тяхните глупости и какво мога да пострадам. С леки телесни са нямат престой в болница и не работят? Благодаря предварително.

14.02.2013 г.

Отговор: Здравейте, прави са Вашите приятели. Могат да предявят иск срещу Вашия застраховател, като за Вас по никакъв начин не може да има негативни последици.
Ако Вашите приятели имат извадени медицински и с констативния протокол за ПТП може да им се издейства обезщетение от по 1000-1500 лева.

 

 

12.12.2012 г.

Въпрос: Претърпях ПТП,в което водача не беше виновен.Аз бях пътник в МПС-то и бях приет във ВМА с диагноза комоцио и контузия на главата.Виновония водач беше ватман на трамвай.Какви документи са ми необходими за подаване на иск за обещетение,каква телесна повреда имам и приблизително сума на обещетението, за което мога да претендирам.

12.12.2012 г.

Отговор: Необходим Ви е протокол за ПТП от КАТ и епикризата от лечебното заведение.
Така както описвате травмите се касае за лека телесна повреда.
Обезщетението зависи от това колко дни сте били нетрудоспособни,какви манипулации са Ви били извършвани в болница и т.н. но от нашата практика до момента около 1500 лв.

 

 

09.12.2012 г.

Въпрос: Настойник съм на психично болно лице, което почина при ПТП. Нямам родствена връзка с него и се интересувам след като толкова години полагам грижи за него, мога ли да претендирам пред застрахователя на виновния водач неимуществени вреди.

10.12.2012 г.

Отговор: За съжаление след като нямате родствена връзка с лицето законодателят не е предвидил възможност да претендирате за неимуществени вреди.

 

 

 

25.10.2012 г.

Въпрос: На 25 юли тази година претърпях ПТП в което другия водач беше виновен след птп-то постъпих в болница наложи се оперативна намеса тъй като съм получил прорезна рана в лявата колянна става.След оперативната намеса останах 7 дена в болницата,след това ходих на раздвижвания и си помислих че всичко е минало да обаче се оказа че ще се наложи втора оперативна намеса.Проблема е че малко преди да разбера че ще трябва втори пат да ме оперират подписах спогодба за обезщетение сас застрахователя. ВЪПРОСЪТ МИ Е сега могат ли моите БЛИЗКИ да заведат дело за обезщетение за пропуснати ползи и за пречинени неудобства ... към виновния водач? Предварително БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРА

26.10.2012 г.

Отговор: Здравейте г-н Великов, за съжаление няма никаква законова възможност Ваши близки да предявят иск за обезщетение. След като сте подписали споразумение със застрахвателната компания Вие също не сте си оставили такава възможност, но за всеки случай може да ни изпратите сканираното споразумение и след като се запознаем с клаузите в него ще Ви отговорим окончателно.

 

 

16.10.2012 г.

Въпрос: Здравейте! В края на август синът ми претърпя ПТП с МПС, шофирано от негов приятел. Има счупен шиен прешлен, счупена ключица, рана на главата. Можем ли да предявим иск към застрахователя на шофьора, при условие, че не искаме да предявяваме иск към водача и нямаме никакви претенции към него? Ако да, бихте ли ни препоръчали адвокат в Благоевград. Благодаря Ви предварително!

17.10.2012 г.

Отговор: Ако приятелят на сина Ви има валидна гражданска отговорност и при ПТП-то не е употребил алкохол няма никакъв проблем да предявите иск към застрахователната компания без това да има негативни последици за водача. На посочения от Вас имейл сме Ви изпратили разяснения какво следва да се предприеме в случая.

 

 

29.09.2012 г.

Въпрос: На 27 юли тази година бях ударена на пешеходна пътека в София. От удара имах комоцио и много натъртвания като в медицинското ми пише-лека телесна повреда. Понеже в момента нямам финансова възможност мои познати ме посъветваха да се обърна към някоя асоциация за защита на пострадали от ПТП, като ми казаха,че същите осигурявали безплатен адвокат,който после си удържал процент от присъденото обезщетение. Свързах се с почти всички със седалище в София, които намерих в интернет но никой не иска да поеме случая, защото ми казват,че обезщетението е малко и не си струвало да се занимават. Искам да попитам колко е обезщетението за лека телесна повреда и може ли да ми предложите някаква помощ или и Вие сте поредните търсещи само тежки случаи /както ми беше казано/ с цел печалба.

30.10.2012 г.

Отговор: Уважаема г-жо не бихме могли да се ангажираме с точна сума колко е обезщетението, защото всеки случай е индивидуален и зависи от това колко време сте била неработоспособна, какви манипулации са Ви извършени в болница, трябва ли да приемате скъпи лекарства и в продължение на колко време, какво е трудовото Ви възнаграждение и т.н. От практиката, която имаме до момента обезщетенията присъждани за лека телесна повреда варират в рамките на 500-1500 лв, като пак Ви казвам, че това е субективно и зависи от конкретния случай. Ако желаете свържете се с нас на посочените телефони като ние поемаме ангажимент да Ви осигурим адвокат, който да Ви представлява.

 

11.09.2012 г.

Въпрос: През 2010г. съпруга ми беше убит при ПТП. След много мъки по съдилищата тази година успях да осъдя застрахователя на виновния водач да изплати на мен и двете ми деца по 50 000лв. кръвнина на тримата. Парите са вече преведени, но много мои познати ми казват, че трябва да платя данък за тях,защото се водели доходи, верно ли е?

12.09.2012 г.

Отговор: Необлагаемите доходи са посочени в чл. 13 от ЗДДФЛ. Според ал. 1, т. 11 от същата разпоредба, не са облагаеми присъдените обезщетения и други плащания при средна и тежка телесна повреда, професионална болест или смърт.
Видно от гореизложената нормативна уредба полученото от Вас обезщетение за причинени неимуществени вреди за смъртта на съпруга Ви не подлежи на облагане по реда на ЗДДФЛ.

 

09.09.2012г.

Въпрос: Преди два месеца претърпях ПТП, от което имам фрактура на ръката и още съм на обезболяващи. Застрахователите на виновния водач ми предложиха 600 лева за претърпени неимуществени вреди, да се съглася ли?

10.09.2012 г.

Отговор: След като сте невиновен водач и ако разполагате с протокол от КАТ и епикриза за средна телесна повреда нашите юристи Ви съветват да не подписвате споразумение със Застрахователната компания, а да си търсите правата по съдебен път. Дори и да ползвате услугите на адвокат, при всички положения след приспадането на неговия хонорар смятаме, чео безщетението ще бъде по-голямо от посочената от Вас сума.

 

 

 

 

 

Отговор ще намерите в тази част на сайта до 48 часа след като сте задали въпросът си.